10 совети за тоа како да го успокоите детето во авионот

Патувањето со мало дете е секогаш стрес за родителите. Тешко е да се предвиди како ќе се однесуваат на авион, особено ако тоа е првиот лет во неговиот живот.
Започнува периодот кога имате безброј понуди за одмор со авион во Турција, Египет, Грција или пак сакате да одите на некое Егзотично патување, а со вас и имате еден ангел кој би сакале секаде да е со вас.

Како да го смириме детето во лет, што да правиме за да се чувствува удобно? Еве неколку совети од специјалисти.

Кога детето е во авион, три емоции го ројат: љубопитност, новина и страв. Децата не можат да ги контролираат нивните реакции, тие се директни, па сите нивни чувства се на лицето. Љубопитноста води кон вознемиреност и желба да се истражи салонот, поставувајќи милион прашања. Чувството на новина се манифестира во екстаза кон надворешниот свет и во исто време во некои анксиозност. Стравот неизбежно завршува со солзи. Сите овие емоционални манифестации стануваат досаден фактор за другите патници.Но, дали е можно да се избегнат? Да, ако ги следите овие едноставни совети.

1. Кога ќе влезете во авионот, му дадете на детето време да се погледне наоколу. Нека ужива во изобилието на необични погледи од прозорецот – аеродром, други авиони, само да ги погледнеме патниците, да ги допреме безбедносните ремени.
2. Следната важна фаза е полетувањето. Обидете се да го направите незабележливо за детето. Обрни внимание на нешто интересно. Главните асистенти за ова прашање ќе бидат неговите омилени играчки, боици, моливи и книга.

3. Не забранувајте да ја земе својата омилена играчка . Тоа може да го одвлекува вниманието и да се фокусира на играта. Но, со текот на времето, повторно ќе му биде здодевно, мора да станете волшебници и да добиете нешто ново од вреќата што може да го одвлече вниманието.

Ако вашиот син или ќерка е од 3 до 5 години, запомнете дека тие не можат да се концентрираат долго време. И брзо се уморни од монотонијата. Затоа, во вашиот арсенал на начини за привлекување на внимание, треба да вклучите познати активности.

5. Користете спротивен ефект. Ако веќе сте играле, земете тетратка и обоени моливи. Замолете го да наслика што гледа или каде што летате. Помогнете му на детето да ја инкорпорира својата имагинација, да учествува во неговите активности, да го фали.

6. Откако ќе престанете да сликате, додадете во книга од неговите омилени приказни, погледнете ги сликите заедно, Уживајте во свет на чуда и магични приказни. Прочитајте тивко, но влезете во улогите, менувајте интонации, па детето ќе те слуша и ќе го фати секој збор.

7. Друг прекрасен начин за менување на вниманието на децата е да се направи играчки: загатки, конструкции или пирамиди. Треба да има малку детали. Инаку, детето сигурно ќе ги промаши, обидете се да седнете под седиштето со сите последици.Храната ќе биде одличен помошник, особено оној што не го давате вашето дете секој ден. Бисквити, сокови, бонбони или овошје ќе го одвлечат за некое време.

9. Ако детето ви е достигна возраста од 5 години, бидете уверени дека ќе има многу прашања, врз основа на нови искуства, се уште непознати, но атрактивни и многу интересни. Во овој случај вежбањето ќе се малку помалку, но главната игра треба да биде како во тивок час. Се сеќавате ли како во градинка, кога детето не спие, но и на другите не пречи, тивко се занимава со своите работи, па дури и може да зборува тивко.

10. Главната манифестација на страв, обично се јавува при слетувањето кога, поради промени во притисокот често ги стишува ушите. Овде не можете да го одвлекувате плачливото дете со сликање или играње. Разговарајте со него, шегувајте или тивко пејте со неговата омилена песна. Ќе помогнете на детето да се ослободи од стравот и притисокот при слетувањето нема да му создаде непријатни чувства.

Главната задача на родителите за време на летот е да се вклучат со детето со вистински интерес, а не само да го натераат да молчи. Размислете за забавата и игрите што ќе ги играте заедно за време на целиот лет.

Не заборавајте дека токму од вас, драги родители, зависи од однесувањето и психолошка состојба на вашето дете во авионот и е во во вашите сили да направите овој лет пријатен и лесен за сите, особено за децата ви.

Leave a Reply

*