7 неверојатни факти за земјата со неверојатна атмосфера – Мароко

Мароко е само неколку километри од Европа, но животот е сосема поинаков. Ова не е само домот на највкусните мандарини, туку и на вековните традиции, архитектонските ремек-дела и необични пејзажи.

Вековната култура и традиции на различните цивилизации кои се мешале го прават Мароко посебно место. Прекрасните палати и одморалишта привлекуваат многу туристи. Но, сега не зборуваме за тоа. Ќе ви кажаме некои интересни факти за Мароко за кои веројатно не знаете.

1. Во Мароко е најстариот универзитет во светот

Најстариот универзитет во светот бил откриен во 859 година. Основан е од ќерката на богатиот трговец Фатима ал-Фихри. За разлика од европската традиција, античките арапски универзитети не издаваат дипломи во име на институцијата, а фокусот е на обука со индивидуални ментори. Тоа траелно се до 1947 година. потоа Ал-Каравин станал”универзитет” во европската смисла на зборот.

 

2. Во Африка има снег

Во зима, можете да скијате во Мароко и да направите снежни скулптури. Меѓу планинaта Атлас на 75 километри. од Маракеш , има прекрасно планинско одморалиште – Укаимеден. Снегот е од декември до почетокот на април.

3. Голем број популарни филмови и сериски снимки се снимаат во Мароко

Убавината на локалните пејзажи не може да ги остави рамнодушени  најпознатите режисери. Од 1960-тите и легендарниот филм “Лоренс Арабија”, секоја година локациите на Мароко оживуваат стотици кина. Во 1983 година, една од најголемите светски кино студија, Атлас. Филмовите “Гладијатор”, “Александар”, “007: Спектрум” и култната серија “Игра на тронови” се само ден од фимловите кои се смимаат во оваа земја.

4. Мароко е поблиску до Европа отколку што изгледа

Гибралтарскиот протек го дели Мароко од Европа, само 16 км. Стоејки во Мароко, може да се види движењето на автомобили во Шпанија. Две шпански енклави (Сеута и Мелила) се населиле на територијата на кралството. Па можете да стигнете до Европа без да заминете од Мароко.

5. Сега во Мароко е 2967 години

Повеќето од граѓаните во Мароко се Бербери и сега се  за ние е 2967 година. Иако самото царство живее официјално според општата хронологија на целата планета.

6. Постои град во Мароко кој е насликан сино

Во Мароко има  град насликан цел во сина боја , и е место каде пто еврејската заедница го нашла своето засолниште од прогони.

7. Црниот дроб наместо срце

Симболот на љубов во Мароко не е срцето како што сме навикнати, туку на црниот дроб. Се верува дека здравиот црн дроб помага во варењето и ја промовира благосостојбата. Фразата “Ти го освои мојот црн дроб” значи изразување на љубов

Leave a Reply

*