Image result for tunis city Image result for tunis city
Главниот град на Тунис, градот Тунис, се наоѓа во форма на потковица околу езерото Тунис, со нов дел од градот што излегува од Заливот на Тунис. Овој град бил изграден од остатоците на феникиската престолнина Картагина. Во средниот век, за време на владеењето на династијата Хафсид, Тунис бил еден од најголемите и најразвиените градови во исламскиот свет. Во 16 век го освоиле Турците, во 19 век од нови освојувачи, Французите. За време на Втората светска војна, Тунис бил под контрола на Германците. По прогласувањето на независност, тој станува главен град. Градот Тунис, се карактеризира со динамичен спој на традицијата и модерноста, медитеранскиот и европскиот шарм. Градот има три важни делови: Медина, која е старото арапско и турско јадро на градот, францускиот дел, формиран на крајот на XIX и во првата половина на XX век и најновиот, модерен дел кој прстенесто се протега на север и по бреговите на езерото Тунис.
Денешниот Тунис е голем универзитетски центар  и  исто така центар за производство на текстил, тепих и маслиново масло. Воедно привлекува огромен број туристи поради урнатините на Картагина, огромниот број џамии, мавзолеи, медреси и фонтани кои датираат од периодот на Хафсид. Центарот на градот, Медина во Тунис е под заштита на УНЕСКО од 1979 година.